Temes de ciutat (I). Desenvolupament econòmic. El comerç.

Fer que Terrassa sigui el Centre, i no que el Centre sigui Terrassa.

El desenvolupament econòmic de Terrassa és un problema que preocupa molt i a molts ciutadans de Terrassa, segons les enquestes, i trobar fórmules per dinamitzar el comerç, fer créixer l’economia i fer baixar l’atur és sempre un dels temes principals en qualsevol candidatura que es presenta a les eleccions municipals. I aquest any no pot ser diferent. Però tenim un partit nou que es diu Primàries Terrassa i, com a mínim, hi hauran més idees noves i fresques per combatre aquest llast que fa patir a tanta gent de la nostra ciutat.

Tenim una taxa d’atur del 16,2%, quan a moltes ciutats semblants d’Europa estan al 5%. Això fa palès que les coses no s’estan fent gens bé. I de fa temps. Dinamitzar l’economia d’una ciutat com Terrassa és entendre que no podem defugir de tractar-ho, i deixar que la gent marxi a treballar a Barcelona, perquè aquí no hi ha oportunitats. Hem de crear aquestes oportunitats, des de l’Ajuntament i en col·laboració amb les empreses, els emprenedors i les universitats.

És urgent i necessari crear un espai de treball permanent entre el sector públic, privat i les universitats

Al meu entendre, tota millora de l’economia ha de venir de l’esforç mutu entre diferents actors de la ciutat, aportant innovació i compromís. Des de l’Ajuntament és urgent i necessari crear un espai de treball permanent entre el sector públic, privat i les universitats, per tal de treballar la innovació en tots aquells àmbits sectorials que no estan generant prou ocupació. S’ha de detectar a on manca l’activitat econòmica, i incentivar a emprenedors i empreses per tal de generar més economia sostenible en el temps, i més oportunitats laborals per a les persones.

D’aquest espai de debat permanent, i laboratori d’idees i estratègies, poden sorgir iniciatives molt potents i, sobretot, efectives per als diferents sectors econòmics. En el cas del comerç, per exemple, el centre té molta força, però alhora també és molt rotatiu i cada cop més trobem locals que han baixat la persiana. Els preus de lloguer són molt elevats i cada cop es fa més prohibitiu emprendre un negoci, si no es disposa de molta capacitat inversora. Als barris aquest problema no és tant de preus sinó de falta de clients, i imaginar una Terrassa del futur amb un centre actiu comercialment i uns barris totalment desèrtics de comerç és inconcebible per a una ciutat com Terrassa.

Agafar l’energia comercial del centre i expandir-la a tots els barris de la ciutat.

Una visió futura, però aplicable des d’ara mateix, és agafar l’energia comercial del centre i expandir-la, inicialment, a un primer anell al voltant del centre, després a un segon, i finalment a un tercer, que arribés a tots els barris de la ciutat. Caldria al mateix temps, però, reforçar el comerç actual del centre d’una manera diferent i innovadora: incentivant l’obertura d’una part dels comerços només a persones empadronades als diferents barris que envolten el centre de Terrassa. Així donaríem l’oportunitat d’incloure en l’economia comercial del centre a veïns emprenedors que tenen problemes per obrir en zones menys transitades.

Però això també hauria d’anar acompanyat, alhora i des de l’Ajuntament, d’un reforçament dels espais urbans del primer anell, perquè incentivés i atragués el flux de vianants en aquesta àrea concreta. La intenció estratègica és, en definitiva, millorar el desenvolupament del primer cercle perquè la vida del centre comenci a expandir-se cap aquest primer anell. I així amb el segon, i després amb el tercer.

Si treballem entre tots les idees i les debatem, les analitzem i les prioritzem, podrem dissenyar estratègicament el millor desenvolupament de l’economia local, amb una visió a llarg termini i amb un objectiu clar: fer que Terrassa sigui el centre, i no que el centre sigui Terrassa.

Deixa un comentari