Temes de ciutat (III). Serveis Públics i Benestar Social. L’atenció sanitària.

Menys places per a una població envellida.

La majoria de ciutadans de Terrassa hem patit més d’un cop la impotència de veure un familiar nostre en una llitera dels passadissos d’urgències de la Mútua o l’Hospital de Terrassa. O les cues inacabables als CAP de la ciutat en èpoques de grip. O l’agenda infinita per intervencions quirúrgiques urgents. O les vagues del personal mèdic totalment legítimes. Un col·lapse en tota regla que es posa en evidència quan visitem i ens atenen als centres d’atenció sanitària de la nostra ciutat.

Viure l’excel·lència en la gestió dels serveis de salut pública i dels centres sanitaris és on es demostra que vius en un país modern i desenvolupat del segle XXI.

Viure l’excel·lència en la gestió dels serveis de salut pública i dels centres sanitaris és on es demostra que vius en un país modern i desenvolupat del segle XXI. En el nostre cas, tot i que tenim, o millor dit teníem, una excel·lent imatge exterior de serveis sanitaris públics, estem demostrant que, en realitat, només ha estat un miratge. De nou, hem de buscar referents d’èxit a l’estranger i a centres mèdics privats d’aquí i de fora per adonar-nos que sense una gestió excel·lent amb grans dosis d’estratègia i innovació no podem pretendre cobrir les necessitats de cura de la salut de tots i cadascun dels ciutadans d’aquest país i, a més, fer-ho de forma excel·lent.

L’augment de la població ha posat de manifest la congestió dels serveis públics i la manca de previsió de l’Ajuntament i la Generalitat. Però ens hem de preguntar perquè a Terrassa tenim menys places per a la gent gran que a la resta de Catalunya, perquè pot fer sortir a la llum una mala gestió local de les infraestructures de la salut. Si un dels problemes principals el tenim en el pressupost de la Generalitat, almenys hauríem d’estar en igualtat de condicions que la resta de ciutats del país. La independència de Catalunya segur que ens treurà d’aquest ofec constant de falta d’atenció de qualitat en la salut, però hem de treballar des d’ara en l’optimització dels recursos i marcar l’objectiu de l’excel·lència en la gestió per millorar des d’ara la situació crítica a on ens trobem.

Perdre el control de la gestió eficient d’aquests serveis és denigrant per les persones malaltes i pels seus familiars.

Necessitem referents d’èxit per a preparar una estratègia a curt i mitjà termini per trobar l’excel·lència en els serveis de salut i assistencials. La població envelleix cada cop més i se l’ha d’assistir amb qualitat i amb respecte, i perdre el control de la gestió eficient d’aquests serveis és denigrant per les persones malaltes i pels seus familiars. Hi ha molts factors a tractar, com els recursos humans i drets laborals, pressupostos i subvencions, retallades i crisis econòmiques, però en un tema tant essencial com la salut humana, és de la màxima responsabilitat i total implicació en la funció pública de l’Ajuntament i de la Generalitat.

Hem de poder tenir la total capacitat d’infraestructures, de medis i de recursos humans per atendre i guarir a totes les persones malaltes, tant si són gent gran, com infants, com immigrants, com persones en risc d’exclusió social, i sempre amb l’excel·lència en els serveis mèdics que ha de tenir una societat avançada com la nostra.

Ja hauria d’existir un espai d’investigació d’Infermeria avançada per aplicar la innovació en tot el seu àmbit, i fer dels hospitals de Terrassa una referència al sud d’Europa.

En una ciutat universitària com Terrassa, i amb els estudis d’Infermeria més punters, ja hauria d’existir un espai d’investigació d’Infermeria avançada per aplicar la innovació en tot el seu àmbit, i fer dels hospitals de Terrassa una referència al sud d’Europa. Només un objectiu d’aquestes dimensions ens demanarà que l’excel·lència en la gestió i el servei siguin indispensables per aconseguir-ho i mantenir-ho. Ens hem de marcar grans objectius de serveis de la salut a Terrassa, per atendre als nostres ciutadans més bé que ningú arreu del món.

Deixa un comentari